Desery z malinami. Tort malinowy bez pieczenia. Prosty i pyszny [PRZEPIS] 31.07.20

opr. Magda Smoleń
Tort malinowy bez pieczenia. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Tort malinowy bez pieczenia. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Agnieszka Sznajder
Jeśli skompletujecie składniki, to zrobienie tego tortu zajmuje mniej niż 60 minut. Idealny malinowy tort na zimno i to bez pieczenia!

- Latem oczarujecie nim swoich gości i wcale nie musicie zdradzać, że zrobienie go było, aż tak proste – podpowiada nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna babeczka.


Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm
Ciemny spód:

  • 30 dag ciemnych herbatników
  • 10 dag miękkiego masła

Wykonanie ciemnego spodu
Herbatniki wkładamy do blendera i mielimy na piach, dodajemy miękkie masło - ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, (spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki.

Masa biała:

  • 50 dag serka śmietankowego lub waniliowego
  • 25 dag serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 20 dag malin
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącego mleka

Wykonanie białej masy
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Łączymy ze sobą sery i miksujemy z przesianym przez sito cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Mniejszą część masy wykładamy na ciemne ciasto, wysypujemy maliny i przykrywamy resztą białej masy.

Różowa masa:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 20 dag malin
  • 3-4 łyżek gorącego mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo do ozdobienia:
10 dag malin

Wykonanie różowej masy i złożenie całości
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z malinami, na końcu dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Różową masę przekładamy na białą masę.
Maliny wg. uznania układamy na torcie. Tort odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby stężał.

Boom na operacje plastyczne

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

D
Dalija

Jeśli desery, to koniecznie domowe lody i sorbet: https://www2.braunhousehold.com/pl-pl/porady-kuchenne/jak-zrobic-domowe-lody-i-sorbet Pychota!

Dodaj ogłoszenie