- Latem oczarujecie nim swoich gości i wcale nie musicie zdradzać, że zrobienie go było, aż tak proste – podpowiada nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna babeczka.
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm
Ciemny spód:
- 30 dag ciemnych herbatników
- 10 dag miękkiego masła
Wykonanie ciemnego spodu
Herbatniki wkładamy do blendera i mielimy na piach, dodajemy miękkie masło - ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, (spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki.
Masa biała:
- 50 dag serka śmietankowego lub waniliowego
- 25 dag serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 20 dag malin
- 2,5 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącego mleka
Wykonanie białej masy
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Łączymy ze sobą sery i miksujemy z przesianym przez sito cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Mniejszą część masy wykładamy na ciemne ciasto, wysypujemy maliny i przykrywamy resztą białej masy.
Różowa masa:
- 25 dag serka mascarpone
- 20 dag malin
- 3-4 łyżek gorącego mleka
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo do ozdobienia:
10 dag malin
Wykonanie różowej masy i złożenie całości
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z malinami, na końcu dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Różową masę przekładamy na białą masę.
Maliny wg. uznania układamy na torcie. Tort odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby stężał.
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?