Kukurydza na egzotyczną nutę – na poprawę zimowego nastroju
Tajskie curry z kurczakiem i kukurydzą, bao z kukurydzą w miso, brazylijskie kukurydziane ciasto z kokosem, warzywa stir fry z kukurydzą i makaronem chow mein i...
Toster czy opiekacz – na co warto postawić w swojej kuchni?
Wybranie odpowiedniego sprzętu do kuchni to często niełatwe wyzwanie. Toster oraz opiekacz to z pewnością coś, co przyda się każdemu miłośnikowi szybkich i...
Chleb i woda – nie ma głoda, czyli wszystko co trzeba wiedzieć o chlebie
Najwyższa pora rozgrzewać piekarniki, odkręcać słoiki z zakwasem i zrobić chleb! Aromat świeżo upieczonego chleba budzi w nas wspomnienia ciepła rodzinnego...
Jabłecznik z bezą i migdałami. Pyszne ciasto na niedzielę
Ciasta z jabłkami to jedne z ulubionych wypieków nas wszystkich. Zobaczcie przepis na pyszny jabłecznik z bezą i migdałami. W sam raz do niedzielnej,...
Zapiekane bułki z jajkiem i dodatkami
Zapiekane bułki to świetny pomysł na ciepłe weekendowe śniadanie lub kolację. Czemu weekendowe? Bo większość z nas właśnie wtedy nie jest tak zabiegana jak w...
Jak upiec dobry sernik?
Sernik to ulubione ciasto Polaków. Serniki potrafią być jednak... kapryśne! Szczególnie podczas pieczenia może zdarzyć się, że ciasto nadmiernie urośnie, pęknie...
Fafernuchy, pokuczaj czy parzybroda... Wiesz co jesz?
Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy – tak uznała ponad połowa respondentów badania „Polacy i kuchnia regionalna”. Tradycyjna kuchnia polska...
Pięć szybkich sposobów na pyszną kanapkę
Pyszne, świeże pieczywo nie wymaga wielu dodatków. Jednak aby zamieniło się w pożywną kanapkę niezbędne jest choć minimum. Czy istnieje sposób na kanapkę w...
Ciastka z czekoladą w roli głównej
Macie ochotę na ciastka, w których główną rolę gra czekolada? Zobaczcie przepisy. Ciastka z białą czekoladą, ciasteczka brownie i blok ciasteczkowy – te...
Lazania z kurczakiem i oscypkiem
Lazania to płaty makaronu zapiekane z farszem. Klasycznie podaje się ją z farszem mięsnym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby nieco zmodyfikować to danie...
5 powodów, dla których warto dodać swojej kuchni nieco pikanterii
Czy wiecie, że ostre jedzenie obniża ciśnienie i wydłuża życie? A doprawiając swój obiad na ostro, możecie spalić nawet 50 bonusowych kalorii? Zobaczcie pięć...
Olej rafinowany czy surowy?
Oleje – z uwagi na temperaturę wytłaczania oraz technologię produkcji – możemy podzielić na rafinowane i nierafinowane. Czym się różnią? Jakie mają właściwości?...
Pyszne pączki z 20 żółtek i 15 jaj
Stary przepis na pączki. Dawniej to były pączki! Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka popularnych książek kucharskich i poradników dla gospodyń, w wydanej w 1866...
Babcine sposoby na odporność
Jakie są naturalne sposoby na odporność? Doskonale wiedziały o tym nasze babcie! Babciny syrop z cebuli, czosnek, miód to podstawowe produkty na lepszą...
Kanapki z różnych stron świata
Świat kocha kanapki! Bez względu na kontynent, kraj, region – ludzie na całej ziemi uwielbiają pieczywo z dodatkami, choć oczywiście charakter kanapek różni się...
Dziś Dzień Bigosu! To musicie o nim wiedzieć!
Wydaje Ci się, że bigos staropolski to kapusta i kawałki mięsa? Nic bardziej mylnego! Ówczesny bigos składał się niemal wyłącznie z mięsa albo… ryb lub raków, z...
Krzywi gębę, ale prostuje rozum! Rzecz o góralskich przysmakach
Moskole, kwaśnica, oscypki, czy bryndza podhalańska... Tradycyjna kuchnia góralska nie należy może do specjalnie wykwintnych, jednak urzeka doskonałym i...
ROZMOWAMyślicie, że znacie historię Wierzynka? Uczta i te sprawy? No to się zdziwicie
Historia restauracji w kamienicy przy Rynku Głównym 16 sięga… 1947 roku. Podobno pomysł na nazwę „Pod Wierzynkiem” podsunął pierwszemu właścicielowi dr Jerzy...
Piekielnie dobry placek z wiśniami jak z Twin Peaks
Piekielnie dobry placek z wiśniami jak z Twin Peaks!
Regionalna kwaśnica z żeberkami
Kwaśnica na żeberkach, proste danie o wieloletniej tradycji, doskonałe połączenie kapusty i wieprzowiny - może konkurować z najwykwintniejszymi potrawami....
Pierś z indyka lub pierś z kaczki w azjatyckich klimatach. Zobacz, jakie to proste
Piersi z indyka lub piersi z kaczki to zdrowe drobiowe mięso, po które powinniśmy sięgać jak najczęściej. Jeżeli szukacie pomysłu na pyszny obiad z tym drobiem...
Chrust karnawałowy – tak go robi MasterChef!
Macie ochotę na pyszne karnawałowe faworki? Zgodnie z tradycją karnawał to czas smażenia faworków (chrustu). Kruche i delikatne faworki to deser w sam raz do...
Dodano 23 godziny temu w kategorii Sklep
Dodano wczoraj w kategorii Tworzenie stron WWW
Dodano wczoraj w kategorii Nagrobki
Dodano 2 dni temu w kategorii Meble kuchenne