https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Regionalne przysmaki: prołzioki z Moszczenicy [PRZEPIS]

mad
Prołzioki, czyli bułeczki na sodzie

- Jedną ze starych babcinych receptur jest przepis na prołzioki. Są to okrągłe lub kwadratowe placki pieczone na płycie kuchennej, które smakiem i konsystencją przypominają chleb - mówią gospodynie z Moszczenicy.

Składniki

  • 1/2 kg maki pszennej
  • 1/2 kg pszennej mąki razowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki prołzy (sody)
  • 1/2 litra zsiadłego mleka lub kefiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 jaja


Wykonanie

Do naczynia wlać mleko. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być wolniejsze niż na pierogi. Rozwałkować na grubość 1 i 1/2 cm i kroić nożem na kwadraty. Piec powoli z obydwu stron na płycie kuchennej. Można je jeść z masłem lub powidłem popijając mlekiem.

Zobacz koniecznie: Podhalańskie przysmaki. Pieczona baranina według Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Regionalne przysmaki: moskole z niebanalnym masłem

Zobacz też: Proziaki, czyli pyszne bułeczki na sodzie

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kycioki z Niedźwiedzia

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: starosądecka bryjka

Zobacz też:Kotlety z jajek Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kołacz z serem i kruszonką

Zobacz też:Placki z blachy po zobielsku

Zobacz też:Regionalne przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej

Zobacz też:Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku

Zobacz też:Rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa

Zobacz też:Kulasina z Bogdanówki

Zobacz też:Siedliszowskie koziołki

Zobacz też:Tradycyjna krówka regulicka

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem

Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz

Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:

TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko

Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Krzysztof
Moja babcia robiła to na Śląsku i mówiliśmy na to placki na blasze. Nie robiła ich na patelni tylko bezpośrednio na piecu czyli rozgrzanej blasze.
:-)
Toż to nieczajskie BLASZOKI !!!!!
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska