Nie ma co ukrywać – przed nami trudny i wymagający czas. Zmiana pory roku, a co za tym idzie i warunków atmosferycznych, sprawia, że szczególnie narażeni jesteśmy na nieprzyjemne jesienne dolegliwości. Czy tylko stracona pozycja jest nam pisana? Niekoniecznie! Podnieś rękawice i zawczasu stań w szranki z jesienną chandrą. Na przykład przygotowując pyszną, rozgrzewającą zupę!
Składniki na 4 porcje
- 1 litr rosołu (najlepiej z kaczki)
- warzywa z rosołu (pietruszka, seler, por, marchewka – tylko części korzenne)
- 1 woreczek sałaty lodowej (np. marki Eisberg)
- twardy dojrzewający ser kozi lub owczy (tarty na wiórki)
- 4 marchewki
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka przetartych pomidorów
- kilka rodzynek
- 8 małych pomidorów koktajlowych
- świeżo mielony pieprz, sól
Wykonanie
Ugotować cztery marchewki. Wlać do miksera 0,5 l rosołu, dodać warzywa z rosołu, sałatę lodową, ugotowane marchewki, obrane ząbki czosnku, sos sojowy i pieprz. Zmiksować, aż do uzyskania szorstkiej konsystencji. Wszystko przelać do garnka, dodać resztę rosołu, zamieszać
i gotować około 3 minuty ciągle mieszając.
W międzyczasie cebulę obrać, pokroić i podsmażyć delikatnie na maśle. Następnie posolić, popieprzyć, dodać przecier pomidorowy i rodzynki. Dusić pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas mieszając do uzyskania dużej miękkości.
Zupę przelać na talerze. Do każdego dodać na środek łyżkę duszonej cebuli, przybrać przekrojonymi na połowę dwoma pomidorami koktajlowymi, zestrugać na zupę twardy ser.
Zobacz też: Risotto z pieczarkami, tartym serem i oliwą truflową
Zobacz też: Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym
Zobacz też:Jajko zapiekane w bakłażanie na suszonych pomidorach
Zobacz też:Pomysł na szybki obiad: bakłażan faszerowany papryką
Zobacz też:Pomysł na śniadanie: śródziemnomorska shakshuka
Zobacz też:Jadalne kasztany, miechunka i patison, czyli jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia
Zobacz też:Jarmuż - przysmak, który kocha przymrozki
Zobacz też:Dżem z dyni i jabłek Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Zupa-krem z papryki Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Polewka na maślance Koła Gospodyń Wiejskich Jawiszowice
Zobacz też:Krakowska zupa kminkowa z lanym ciastem lub grzankami
Zobacz też:Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Aromatyczna zupa-krem z cukinii z grzankami
Zobacz też:Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
Zobacz też:Zupa kremowa z kurkami
Zobacz też:Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci
Zobacz też:Regionalne przysmaki: chłodnik po sromowsku
Zobacz też:Regionalne przysmaki: rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa