Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wegański pasztet z dyni i soczewicy ze śliwkami [PRZEPIS]

mad
Pasztet z dyni ze śliwkami.
Pasztet z dyni ze śliwkami. archiwum
Dynia - pękata, podłużna, mała jak piłka tenisowa, wielka jak arbuz, prążkowana, zielona w kropki, z wypustkami na skórce albo gładka jak lustro… Rodzina dyniowatych to aż 120 rodzajów tego warzywa. Co można przygotować z dyni? Na przykład pyszny pasztet. Zobaczcie przepis!

Charakterystyczny pękaty kształt dyni z pewnością nie jest dziełem przypadku. To warzywo jest bowiem prawdziwą witaminową bombą, a im bardziej pomarańczowy jest jego miąższ, tym lepiej. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B i beta-karotenu oraz C, E i PP, jest też skarbnicą białka, błonnika oraz potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Świetnie więc odnajdzie się w menu najmłodszych smakoszy, u których minerały te w okresie intensywnego wzrostu odgrywają ogromną rolę, przeciwdziałając krzywicy.
Jedzenie miąższu dyni ma też działanie przeciwnowotworowe, wzmacnia wzrok i – co ciekawe – oczyszcza układ trawienny z pasożytów. Zobaczcie przepis na pyszny pasztet z dyni!

Przepis na pasztet z dyni

Składniki:

  • 800 g dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 100 g posiekanych śliwek kalifornijskich
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łodygi świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Dynię pokrój w kawałki, ułóż na papierze do pieczenia, posyp solą i świeżymi listkami tymianku. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, całość wymieszaj. Piecz przez 30-40 minut (do zmięknięcia dyni) w temperaturze 170 stopni, termoobieg. Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Posiekaj cebulę, imbir, czosnek i przesmaż do zeszklenia na niewielkiej ilości oliwy. Do wyższej misy dodaj upieczoną dynię, ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę, imbir, czosnek, pestki słonecznika, siemię lniane, paprykę, oliwę z oliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę.
Do gotowej masy dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść oliwą. Wylej masę do ¾ wysokości naczynia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut pod przykryciem (folia aluminiowa). Po zdjęciu folii lekko natłuść wierzch pasztetu oliwą z oliwek i piecz kolejne 20 minut.
Z ilości masy z przepisu wyszły dwie foremki o wielkości 12,5 x 19 cm głębokość 4,5 cm. Jeśli macie większą foremkę o tej samej głębokości czas pieczenia powinien być ten sam, jeśli foremka będzie głębsza proponuję wydłużyć czas pieczenia o 10-15 minut.

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska