Przepisem na wielkanocne jajka faszerowane podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich. KGW w Woli Zabierzowskiej powstało w 1955 roku. Jest organizacją wspierającą i kultywującą tradycje ludowe na terenie gminy Niepołomice. W Domu Kultury w Woli Zabierzowskiej odbywają się spotkania, podczas których starsze gospodynie przekazują swoją wiedzę i praktykę w dzierganiu igłą czy szydełkiem. Nie brakuje również spotkań kulinarnych, na których można coś dobrego zjeść i czegoś się nauczyć. Na te zajęcia najczęściej przychodzą najmłodsi mieszkańcy wsi. Przewodniczącą koła jest Krystyna Pajdzik.
Składniki
- 10 jaj ugotowanych na twardo
- 3 łyżeczki wasabi
- łyżka buraczków
- 3 łyżki utartego chrzanu
- koperek, szczypiorek do dekoracji
Wykonanie
Jajka przekroić, wyjąć żółtka i rozgnieść widelcem. Roztarte żółtka podzielić na 3 części - do jednej dodać wasabi, do drugiej buraczki, do trzeciej chrzan. Wymieszać każdą oddzielnie i w ten sposób uzyskamy farsz do jajek o różnych kolorach. Jajka efektownie wyglądają ułożone na talerzu i posypane szczypiorkiem.
Zobacz koniecznie:Efektowne, pyszne i sprawdzone ciasta na wielkanocny stół
Zobacz też:TOP 12 ciast na Wielkanoc naszych Czytelników
Zobacz koniecznie:Pyszne sałatki na Wielkanoc – najlepsze przepisy Czytelników
Zobacz koniecznie:Wielkanocne żurki naszych Czytelników - najlepsze przepisy
Zobacz koniecznie:Tradycyjne dania wielkanocne - przepisy naszych Czytelników
Zobacz też przepisy na wielkanocną paschę:
Wielkanocna pascha z rodzynkami i migdałami
Wielkanocna tradycyjna pascha z bakaliami
Tradycyjna pascha morelowa jak u babci
Zobacz też:Deser bez pieczenia na Wielkanoc: czekoladowe ptasie gniazda
Zobacz też:Prosty deser wielkanocny jak jajko
Zobacz też:Przepis na babkę wielkanocną. Efektowna babka szpinakowa
Zobacz też:Pyszne, tradycyjne ciasta na Wielkanoc: babka, mazurek, pascha - przepisy naszych Czytelników
Zobacz też:Babka wielkanocna. 3 przepisy na wielkanocną babę: baba drożdżowa, baba piaskowa i dwukolorowa baba z orzechami
Zobacz też:Jajka faszerowane pieczarkami i korniszonami
Zobacz też:Wielkanocne jajko w nowej odsłonie. Minibabeczki z pastą jajeczną
Zobacz też:Żurek wielkanocny, krzonówka, pituch. Przepisy na wielkanocne zupy z Małopolski
Zobacz też:Jak zrobić idealną babę na Wielkanoc radzi Stefan Przebindowski, krakowski mistrz cukiernictwa
Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?
Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku
