Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajka faszerowane. Przepis na wielkanocne jajka faszerowane pieczarkami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Jajka faszerowane pieczarkami . Wielkanocny przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.

Jajka faszerowane. Przepis na wielkanocne jajka faszerowane pieczarkami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]

Pomysł na wielkanocne śniadanie: jajka faszerowane pieczarkami. Przepisem podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. KGW w Woli Zabierzowskiej powstało w 1955 roku. Jest organizacją wspierającą i kultywującą tradycje ludowe na terenie gminy Niepołomice. W Domu Kultury w Woli Zabierzowskiej odbywają się spotkania, podczas których starsze gospodynie przekazują swoją wiedzę i praktykę w dzierganiu igłą czy szydełkiem. Nie brakuje również spotkań kulinarnych, na których można coś dobrego zjeść i czegoś się nauczyć. Na te zajęcia najczęściej przychodzą najmłodsi mieszkańcy wsi. Przewodniczącą koła jest Krystyna Pajdzik.

Składniki

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 10 świeżych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, vegeta do smaku

Wykonanie
Pieczarki obrać i pokroić w plastry, przelać wrzątkiem i odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na maśle, dodać pieczarki i około 5 minut dusić pod przykryciem. Wystudzone grzybki rozdrobnić blenderem, dodać żółtka, przyprawić do smaku. Tak przygotowaną pastą napełnić białka. Udekorować według własnej fantazji i uznania.

Zobacz koniecznie:Efektowne, pyszne i sprawdzone ciasta na wielkanocny stół

Zobacz też:TOP 12 ciast na Wielkanoc naszych Czytelników

Zobacz koniecznie:Pyszne sałatki na Wielkanoc – najlepsze przepisy Czytelników

Zobacz koniecznie:Wielkanocne żurki naszych Czytelników - najlepsze przepisy

Zobacz koniecznie:Tradycyjne dania wielkanocne - przepisy naszych Czytelników

Zobacz też przepisy na wielkanocną paschę:

Wielkanocna pascha z rodzynkami i migdałami

Wielkanocna tradycyjna pascha z bakaliami

Tradycyjna pascha morelowa jak u babci

Zobacz też:Deser bez pieczenia na Wielkanoc: czekoladowe ptasie gniazda

Zobacz też:Prosty deser wielkanocny jak jajko

Zobacz też:Przepis na babkę wielkanocną. Efektowna babka szpinakowa

Zobacz też:Pyszne, tradycyjne ciasta na Wielkanoc: babka, mazurek, pascha - przepisy naszych Czytelników

Zobacz też:Babka wielkanocna. 3 przepisy na wielkanocną babę: baba drożdżowa, baba piaskowa i dwukolorowa baba z orzechami

Zobacz też:Jajka faszerowane pieczarkami i korniszonami

Zobacz też:Wielkanocne jajko w nowej odsłonie. Minibabeczki z pastą jajeczną

Zobacz też:Żurek wielkanocny, krzonówka, pituch. Przepisy na wielkanocne zupy z Małopolski

Zobacz też:Jak zrobić idealną babę na Wielkanoc radzi Stefan Przebindowski, krakowski mistrz cukiernictwa

Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?

Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska