Jajka faszerowane. Przepis na wielkanocne jajka faszerowane pieczarkami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]
Pomysł na wielkanocne śniadanie: jajka faszerowane pieczarkami. Przepisem podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. KGW w Woli Zabierzowskiej powstało w 1955 roku. Jest organizacją wspierającą i kultywującą tradycje ludowe na terenie gminy Niepołomice. W Domu Kultury w Woli Zabierzowskiej odbywają się spotkania, podczas których starsze gospodynie przekazują swoją wiedzę i praktykę w dzierganiu igłą czy szydełkiem. Nie brakuje również spotkań kulinarnych, na których można coś dobrego zjeść i czegoś się nauczyć. Na te zajęcia najczęściej przychodzą najmłodsi mieszkańcy wsi. Przewodniczącą koła jest Krystyna Pajdzik.
Składniki
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 10 świeżych pieczarek
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz, vegeta do smaku
Wykonanie
Pieczarki obrać i pokroić w plastry, przelać wrzątkiem i odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na maśle, dodać pieczarki i około 5 minut dusić pod przykryciem. Wystudzone grzybki rozdrobnić blenderem, dodać żółtka, przyprawić do smaku. Tak przygotowaną pastą napełnić białka. Udekorować według własnej fantazji i uznania.
Zobacz koniecznie:Efektowne, pyszne i sprawdzone ciasta na wielkanocny stół
Zobacz też:TOP 12 ciast na Wielkanoc naszych Czytelników
Zobacz koniecznie:Pyszne sałatki na Wielkanoc – najlepsze przepisy Czytelników
Zobacz koniecznie:Wielkanocne żurki naszych Czytelników - najlepsze przepisy
Zobacz koniecznie:Tradycyjne dania wielkanocne - przepisy naszych Czytelników
Zobacz też przepisy na wielkanocną paschę:
Wielkanocna pascha z rodzynkami i migdałami
Wielkanocna tradycyjna pascha z bakaliami
Tradycyjna pascha morelowa jak u babci
Zobacz też:Deser bez pieczenia na Wielkanoc: czekoladowe ptasie gniazda
Zobacz też:Prosty deser wielkanocny jak jajko
Zobacz też:Przepis na babkę wielkanocną. Efektowna babka szpinakowa
Zobacz też:Pyszne, tradycyjne ciasta na Wielkanoc: babka, mazurek, pascha - przepisy naszych Czytelników
Zobacz też:Babka wielkanocna. 3 przepisy na wielkanocną babę: baba drożdżowa, baba piaskowa i dwukolorowa baba z orzechami
Zobacz też:Jajka faszerowane pieczarkami i korniszonami
Zobacz też:Wielkanocne jajko w nowej odsłonie. Minibabeczki z pastą jajeczną
Zobacz też:Żurek wielkanocny, krzonówka, pituch. Przepisy na wielkanocne zupy z Małopolski
Zobacz też:Jak zrobić idealną babę na Wielkanoc radzi Stefan Przebindowski, krakowski mistrz cukiernictwa
Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?
Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku
