Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jedz zielone! Naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą [PRZEPIS]

mad
Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą.
Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą. Orchidea Creative Group
Przepis na zielone naleśniki z jarmużem.

Jarmuż przepis. Wiosna to czas smakowych doznań. Jednak poza tym, że ma być pysznie, dobrze by było też zdrowo. Jak tego dokonać? Jeśli naleśniki – to koniecznie w wersji zielonej. Wyglądają obłędnie, a do tego możemy je dowolnie komponować. Te z farszem na bazie jarmużu, fety i ciecierzycy urozmaicą na przykład wiosenne śniadanie lub obiad i dostarczą pokaźnej dawki witamin.

Składniki na ciasto

  • 400 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 80 g młodego szpinaku (np. Eisberg)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 1/2 szklanki gotowanej na parze ciecierzycy
  • 300 g jarmużu (np. Eisberg)
  • 150 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz – wedle uznania

Wykonanie
Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Dodać jajko oraz olej i wymieszać. Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron.
Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty. Smacznego!

Zobacz koniecznie:Zobacz TOP 10 pomysłów na obiad naszych Czytelników

Zobacz koniecznie:TOP 7 szybkich przepisów na wiosenny, zielony obiad

Zobacz koniecznie:Zobacz TOP 7 przepisów na lekkie dania z makaronem

Zobacz koniecznie:Jak przygotować szparagi? Trzy pomysły na pyszne dania z zielonymi szparagami

Zobacz koniecznie:Zupa ze szparagów białych lub zielonych – przepisy

Zobacz koniecznie:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników

Zobacz też:Grillowane szparagi z czosnkiem, cytryną i tymiankiem

Zobacz też:Czas na szparagi. Kasza jęczmienna ze szparagami i fetą [PRZEPIS]

Zobacz też:Pyszne ryby z grilla na różne sposoby [PRZEPISY]

Zobacz też:Botwinka. Zupy z botwiny na ciepło i zimno

Zobacz też:Przepisy na majowe zupy szczawiowe

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska