Mazurek wielkanocny - przepis. Elżbieta Połowniak na wielkanocny stół proponuje mazurka wiśniowo-kawowego.
Składniki na spód
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na mus kawowy
- 150 ml śmietanki kremówki (najlepiej 36 proc.)
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej
- 1 pełna łyżka masła (ok. 2 płaskie)
Dodatkowo
- 500 g frużeliny wiśniowej
Wykonanie
Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach do mąki wymieszanej z cukrem. Następnie dodać żółtko oraz wodę i zrobić gładkie ciasto.
Miękkie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 25 cm (również lekko podsypaną mąką).
Formę z ciastem wstawić do lodówki na 2-3 godziny a następnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 minut. Ciasto powinno być rumiane, ale niezbyt mocno spieczone. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Frużelinę przełożyć do małego rondelka i gotować cały czas mieszając przez około 7 minut. Po zdjęciu z ognia odstawić ją na około 10-15 minut (od czasu do czasu mieszając) i wciąż ciepłą, płynną konfiturę przelać na wystudzone ciasto i odstawić do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia.
Śmietankę oraz masło dać do rondelka i podgrzewać do chwili aż masło się rozpuści, a śmietanka będzie mocno gorąca (ale nie powinna się zagotować). Do gorącej śmietanki wsypać kawę i energicznie wymieszać rózgą, aby wszystkie grudki się rozpuściły. Następnie dodać połamaną czekoladę i nadal mieszać do czasu aż się rozpuści.
Gładką, jednolitą masę wylać na zastygniętą konfiturę.
Kiedy masa kawowa wystygnie, mazurka włożyć do lodówki na 2-3 godziny, a następnie udekorować według własnego uznania. Mazurek ponownie dać do lodówki i schłodzić.
Zobacz koniecznie:Tradycyjne dania wielkanocne - przepisy naszych Czytelników
Zobacz też przepisy na wielkanocną paschę:
Wielkanocna pascha z rodzynkami i migdałami
Wielkanocna tradycyjna pascha z bakaliami
Tradycyjna pascha morelowa jak u babci
Zobacz też:Deser bez pieczenia na Wielkanoc: czekoladowe ptasie gniazda
Zobacz też:Prosty deser wielkanocny jak jajko
Zobacz też:Przepis na babkę wielkanocną. Efektowna babka szpinakowa
Zobacz też:Pyszne, tradycyjne ciasta na Wielkanoc: babka, mazurek, pascha - przepisy naszych Czytelników
Zobacz też:Babka wielkanocna. 3 przepisy na wielkanocną babę: baba drożdżowa, baba piaskowa i dwukolorowa baba z orzechami
Zobacz też:Jajka faszerowane pieczarkami i korniszonami
Zobacz też:Wielkanocne jajko w nowej odsłonie. Minibabeczki z pastą jajeczną
Zobacz też:Żurek wielkanocny, krzonówka, pituch. Przepisy na wielkanocne zupy z Małopolski
Zobacz też:Jak zrobić idealną babę na Wielkanoc radzi Stefan Przebindowski, krakowski mistrz cukiernictwa
Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?
Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku
