https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Regionalne przysmaki: moskole z niebanalnym masłem [PRZEPIS]

Agnieszka Delkowska
Paweł Epler
Przepis na prawdziwe podhalańskie moskole

Agnieszka Delkowska prowadzi blog Lady Kitchen. Warto tam zajrzeć, bo przed każdym przepisem pani Agnieszka zamieszcza felietony - pełne humoru i trafnych uwag na temat otaczającej nas rzeczywistości. Mówi o sobie: - Swoje życie dzielę między Kraków i Zakopane. Jetem rodowitą góralką, pasjonatką poznawania nowych smaków, nowych ludzi i miejsc. Staram się, żeby moja kuchnia była łatwa i przyjemna. Zbieram książki kucharskie i różowe akcesoria kuchenne.

Składniki

  • 2 kilogramy ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • ok. 1/2 kg mąki pszennej

Składniki na masło ziołowo-pomidorowe

  • masło
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • ząbek czosnku
  • 5 pomidorów suszonych w oleju

Wykonanie
Ziemniaki najlepiej uklepać w misce i podzielić na 4 części. Usunąć jedną (dodajemy ją do zagniatania) i w miejsce po ziemniakach wsypać tyle mąki, żeby dokładnie wyrównała się mąka z ziemniakami. Dołożyć usuniętą część i wyrobić zwarte ciasto. Uformować cienkie placuszki i smażyć na suchej patelni po 2-3 minuty z każdej strony.
Masło ziołowo-pomidorowe. Kostkę masła połączyć z drobno posiekaną pietruszką (1/2 pęczka), koperkiem (1/2 pęczka), ząbkiem czosnku przepuszczonym przez praskę i 5 pomidorami suszonymi w oleju. Wymieszać masło i podawać go na ciepłe moskole.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Zakopane wymieni oświetlenie uliczne. Przy okazji zostanie sprawdzony stan latarni

Zakopane wymieni oświetlenie uliczne. Przy okazji zostanie sprawdzony stan latarni

XIII Murapol Cup. Do Krakowa przyjadą Liverpool, RB Lipsk i Dynamo Kijów

NASZ PATRONAT
XIII Murapol Cup. Do Krakowa przyjadą Liverpool, RB Lipsk i Dynamo Kijów

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska