https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Regionalne przysmaki: moskole z niebanalnym masłem [PRZEPIS]

Agnieszka Delkowska
Paweł Epler
Przepis na prawdziwe podhalańskie moskole

Agnieszka Delkowska prowadzi blog Lady Kitchen. Warto tam zajrzeć, bo przed każdym przepisem pani Agnieszka zamieszcza felietony - pełne humoru i trafnych uwag na temat otaczającej nas rzeczywistości. Mówi o sobie: - Swoje życie dzielę między Kraków i Zakopane. Jetem rodowitą góralką, pasjonatką poznawania nowych smaków, nowych ludzi i miejsc. Staram się, żeby moja kuchnia była łatwa i przyjemna. Zbieram książki kucharskie i różowe akcesoria kuchenne.

Składniki

  • 2 kilogramy ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • ok. 1/2 kg mąki pszennej

Składniki na masło ziołowo-pomidorowe

  • masło
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • ząbek czosnku
  • 5 pomidorów suszonych w oleju

Wykonanie
Ziemniaki najlepiej uklepać w misce i podzielić na 4 części. Usunąć jedną (dodajemy ją do zagniatania) i w miejsce po ziemniakach wsypać tyle mąki, żeby dokładnie wyrównała się mąka z ziemniakami. Dołożyć usuniętą część i wyrobić zwarte ciasto. Uformować cienkie placuszki i smażyć na suchej patelni po 2-3 minuty z każdej strony.
Masło ziołowo-pomidorowe. Kostkę masła połączyć z drobno posiekaną pietruszką (1/2 pęczka), koperkiem (1/2 pęczka), ząbkiem czosnku przepuszczonym przez praskę i 5 pomidorami suszonymi w oleju. Wymieszać masło i podawać go na ciepłe moskole.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska