16 października 2019 roku obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Nic tak nie smakuje jak chleb zrobiony w domu. Wykonanie jest banalnie proste, a smak na długo pozostaje w pamięci. Przepisem na prosty chleb na własnym zakwasie podzieliła się Justyna Kalemba z Brzezinki koło Krakowa.
Na inne chleby przepisy znajdziecie TUTAJ
Składniki na zakwas
- tyle samo wody i mąki razowej (np. 4 łyżki wody i 4 łyżki mąki)
Składniki na chleb (dzień pierwszy)
- 45 dag zakwasu
- 75 dag mąki pszennej
- 750 ml wody
- kminek
Składniki na chleb (dzień drugi)
- 50 dag mąki pszennej
- 25 dag mąki żytniej
- 120 ml wody
- 2 łyżki soli
- 1/2 kostki drożdży
- do wyboru – słonecznik, czarnuszka, sezam
Wykonanie
Zakwas. Do słoika przez 7-8 dni dodawać tyle samo mąki i wody - np. 4 łyżki mąki i 4 łyżki wody. Po około tygodniu zakwas jest gotowy.
Chleb. W pierwszy dzień wziąć 45 dag zakwasu, 75 dag mąki pszennej, 750 ml wody, kminek. Zamieszać, odstawić na 12 godzin. Następnego dnia dodać 50 dag mąki pszennej, 25 dag mąki żytnej oraz ok. 120 ml wody, 2 łyżki soli, pół kostki drożdży i – do wyboru – ziarna słonecznika, czarnuszki lub sezamu. Wyrobić mikserem, przełożyć do trzech brytfanek wysmarowanych tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny. Górę spryskać wodą. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 170. Piec ok. 50 minut.
Zobacz też: Domowy chleb pszenno-żytni
Zobacz też:Chleb z mąki pszennej i drożdży z dodatkiem otrębów
Zobacz też:Domowy chleb razowy bez zakwasu Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Tradycyjny wiejski chleb na zakwasie
Zobacz też:Kuchnia początków XX wieku. Co jadali nasi pradziadowie?
Zobacz też:Jedni jedli tylko kaszę i ziemniaki, inni kawior i cytrusy - mówi Aleksanda Zaprutko-Janicka, krakowska historyczka i publicystka, autorka książki „Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski”
Zobacz też:Jak jadano w XVII wieku w Polsce? Mamy dawne receptury!
Zobacz koniecznie: Podhalańskie przysmaki. Pieczona baranina według Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też: Regionalne przysmaki: moskole z niebanalnym masłem
Zobacz też: Proziaki, czyli pyszne bułeczki na sodzie
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kycioki z Niedźwiedzia
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: starosądecka bryjka
Zobacz też:Kotlety z jajek Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kołacz z serem i kruszonką
Zobacz też:Placki z blachy po zobielsku
Zobacz też:Regionalne przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej
Zobacz też:Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku
Zobacz też:Rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa
Zobacz też:Kulasina z Bogdanówki
Zobacz też:Siedliszowskie koziołki
Zobacz też:Tradycyjna krówka regulicka
Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem
Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników
Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!
Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
