Światowy Dzień Chleba 2019. Jak zrobić domowy chleb na zakwasie [PORADNIK, PRZEPIS]

madZaktualizowano 
16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Zobaczcie przepis na domowy chleb na zakwasie. pixabay.com
Przepis na domowy chleb na zakwasie.

16 października 2019 roku obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Nic tak nie smakuje jak chleb zrobiony w domu. Wykonanie jest banalnie proste, a smak na długo pozostaje w pamięci. Przepisem na prosty chleb na własnym zakwasie podzieliła się Justyna Kalemba z Brzezinki koło Krakowa.

Na inne chleby przepisy znajdziecie TUTAJ

Składniki na zakwas

  • tyle samo wody i mąki razowej (np. 4 łyżki wody i 4 łyżki mąki)

Składniki na chleb (dzień pierwszy)

  • 45 dag zakwasu
  • 75 dag mąki pszennej
  • 750 ml wody
  • kminek

Składniki na chleb (dzień drugi)

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki żytniej
  • 120 ml wody
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 kostki drożdży
  • do wyboru – słonecznik, czarnuszka, sezam

Wykonanie
Zakwas. Do słoika przez 7-8 dni dodawać tyle samo mąki i wody - np. 4 łyżki mąki i 4 łyżki wody. Po około tygodniu zakwas jest gotowy.

Chleb. W pierwszy dzień wziąć 45 dag zakwasu, 75 dag mąki pszennej, 750 ml wody, kminek. Zamieszać, odstawić na 12 godzin. Następnego dnia dodać 50 dag mąki pszennej, 25 dag mąki żytnej oraz ok. 120 ml wody, 2 łyżki soli, pół kostki drożdży i – do wyboru – ziarna słonecznika, czarnuszki lub sezamu. Wyrobić mikserem, przełożyć do trzech brytfanek wysmarowanych tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny. Górę spryskać wodą. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 170. Piec ok. 50 minut.

Zobacz też: Domowy chleb pszenno-żytni

Zobacz też:Chleb z mąki pszennej i drożdży z dodatkiem otrębów

Zobacz też:Domowy chleb razowy bez zakwasu Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też:Tradycyjny wiejski chleb na zakwasie

Zobacz też:Kuchnia początków XX wieku. Co jadali nasi pradziadowie?

Zobacz też:Jedni jedli tylko kaszę i ziemniaki, inni kawior i cytrusy - mówi Aleksanda Zaprutko-Janicka, krakowska historyczka i publicystka, autorka książki „Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski”

Zobacz też:Jak jadano w XVII wieku w Polsce? Mamy dawne receptury!

Zobacz koniecznie: Podhalańskie przysmaki. Pieczona baranina według Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Regionalne przysmaki: moskole z niebanalnym masłem

Zobacz też: Proziaki, czyli pyszne bułeczki na sodzie

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kycioki z Niedźwiedzia

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: starosądecka bryjka

Zobacz też:Kotlety z jajek Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kołacz z serem i kruszonką

Zobacz też:Placki z blachy po zobielsku

Zobacz też:Regionalne przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej

Zobacz też:Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku

Zobacz też:Rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa

Zobacz też:Kulasina z Bogdanówki

Zobacz też:Siedliszowskie koziołki

Zobacz też:Tradycyjna krówka regulicka

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem

Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz

Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

m
mikur

Ja to raczej razowca wypróbuję. jesze nigdy chleba nie piekłem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3