Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

6 trendów żywieniowych, czyli co i jak będziemy jeść w 2020 roku? [PORADNIK]

mad
Jakie trendy dotyczące odżywania zaskoczą nas w 2020 roku? Zobaczcie!
Jakie trendy dotyczące odżywania zaskoczą nas w 2020 roku? Zobaczcie! Fot. materiały prasowe
Zdrowsze cukry, nowe rodzaje mąki, jeszcze mniej mięsa! Oto główne trendy w odżywianiu. Nadal będziemy stawiać na pierwszym miejscu własne zdrowie. To jednak nie wszystko. Jakie inne trendy dotyczące odżywania zaskoczą nas w 2020 roku? Zdradzamy poniżej. 

Trendy żywieniowe 2020: zdrowsze cukry

Zamiast sięgać po cukier, który osłodzi danie, dlaczego nie spróbować słodkiego syropu z owoców? Syropy z granatu, kokosa, czy daktyli staną się zdrowszą alternatywą na dodanie odrobiny słodyczy do deserów a nawet polew mięsnych i marynat. Co więcej, choć już można zauważyć zmiany – niejeden producent zacznie stosować słodzik zamiast cukru i oferować będzie produkty słodzone np. stewią. Niektórzy zaś zmniejszą ilości cukru, który wkładają do swoich produktów.

O tym, czym zastąpić cukier przeczytasz również TU

Trendy żywieniowe 2020: nowe rodzaje mąki

Mąka migdałowa, czy kokosowa – te nie są już dużym zaskoczeniem dla konsumentów. A co z mąką bananową? Alternatywne mąki z różnorodnych owoców i warzyw będą coraz częściej pojawiać się w przepisach, ale będzie można znaleźć je także w już gotowych produktach takich jak tortilla, pączki, czy innych daniach, do produkcji których można użyć tego składnika.

Trendy żywieniowe 2020: jeszcze mniej mięsa

Bez względu na to, czy będzie to bezmięsny burger, czy wegańska kiełbasa, rok 2020 będzie rokiem roślinnych alternatyw mięsnych. Chociaż od kilku lat jest to dosyć mocny trend - w zbliżającym się roku będzie odgrywać jeszcze większą rolę, a producenci zaczną oferować szerszą gamę bezmięsnych zamienników. Według raportu agencji IQS już teraz 43 procent Polaków deklaruje, że nie je w ogóle lub stara się ograniczać jedzenie mięsa.
Fleksitarianizm - czyli dieta polegająca na spożywaniu ograniczonej liczby posiłków mięsnych stanie się bardziej popularna.

Szukasz pomysłu na dania wegetariańskie? Kliknij TUTAJ

Trendy żywieniowe 2020: przemyślane przekąski

Zamiast mało wartościowych przekąsek konsumenci bardziej zainteresują się świadomym odżywianiem. W rezultacie można spodziewać się wzrostu oferty snacków w dziale produktów świeżych i mlecznych.
Zamiast kupować pączki, batoniki, czy fast foody - więcej osób zainteresuje się alternatywnymi przekąskami bez dodatku konserwantów lub zacznie samodzielnie przygotowywać posiłki. Już teraz naukowcy wykazali, że pracownicy, którzy regularnie jedli zdrowe posiłki, osiągali o 25 proc.większą wydajność w pracy. Jest to zatem także sygnał dla pracodawców, którzy oferują swoim pracownikom przekąski w ramach benefitów firmowych. 

Zdrowe przekąski? To proste. Zobacz przepisy naszych Czytelników: KLIK

Trendy żywieniowe 2020: świadome wybory

2020 to także kolejny rok, w którym zwiększy się świadomość konsumentów.
- Polacy zaczynają zwracać uwagę nie tylko na smak, ale także na wysoką jakość składników, jak i recepturę - tłumaczy Ewa Polińska reprezentująca MSM Mońki. - Zauważyć można pojawienie się nowych grup odbiorców, którzy poszukują w polskich marketach produktów najwyższej jakości, wyprodukowanych z poszanowaniem dla tradycyjnych metod. To nie tylko działanie wspierające lokalne firmy, które stawiają na tradycję. W przypadku wyboru sprawdzonych produktów będziemy mieć pewność, że przez dłuższy czas zachowają swoje składniki odżywcze - dodaje ekspert. 

Trendy żywieniowe 2020: zero waste

Na całym świecie co roku wyrzuca się około 1,3 miliarda ton żywności jadalnej i jak podają prognozy, liczba ta do 2025 wzrośnie do poziomu 2,2 miliarda. A jak sytuacja wygląda w Polsce? Przeciętnie w ciągu roku każdy z nas marnuje około 235 kg jedzenia. Dlatego ograniczenie marnotrawienia żywności w 2020 roku będzie priorytetem dla rządów, organizacji pozarządowych, jak i pojedynczych konsumentów. Co istotne 44 proc. marnowanych produktów stanowią owoce i warzywa, które wyrzucane są często ze względu na swój „niedoskonały” wygląd (nieregularny kształt, kolor itp.). W 2020 r. prawdopodobnie na półkach zobaczymy wzrost liczby produktów, które nie wyglądają jak wyretuszowane przez dobry program komputerowy. 

Zobacz też: Słyszałeś o zero waste? Oto 5 łatwych sposobów, aby mniej marnować w kuchni

Zobacz też: Czym zastąpić cukier? Ksylitol, stewia, erytrytol czy tagatoza?

Zobacz też: Kuchnia początków XX wieku. Co jadali nasi pradziadowie?

Zobacz też: Aleksandra Zaprutko-Janicka: Jedni jedli tylko kaszę i ziemniaki, inni kawior i cytrusy

Zobacz też: Kulinarny Kraków kontra reszta świata

Zobacz też: Magdalena i Stanisław Romkowie: Bez glutenu da się żyć, chociaż tęsknimy za obwarzankiem

Zobacz też: Eryk Wałkowicz: Dieta wegańska to królestwo warzyw i owoców

Zobacz też: Ile domów we Włoszech, tyle różnych wersji makaronu

Zobacz też: Agnieszka Delkowska: Ukisić można wszystko, co nam przyjdzie do głowy

Zobacz też: Maria Brzegowy i Katarzyna Cybulska: Drugie śniadanie to nie tylko kanapka z serem

Zobacz też: Seweryn Gałysz: Jadłem czipsy z koników polnych i żaby na patyku

Zobacz koniecznie: Jak zrobić kotleta schabowego idealnego? Przeczytaj porady szefów kuchni!

Lubisz kapustę? Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z kapustą naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Zobacz TOP 12 pysznych i prostych dań z makaronem naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników

Zobacz też: Pomysł na obiad: kotleciki z kurczakiem, cukinią i papryką

Znudziło Ci się mięso? Zobacz: TOP 8 dań wegetariańskich, które polubisz

Zobacz też: Dania rozgrzewające: śniadania, zupy, dania główne i napoje

Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z jajkami w roli głównej

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem

Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz

Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko

Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska