Trendy żywieniowe 2020: zdrowsze cukry
Zamiast sięgać po cukier, który osłodzi danie, dlaczego nie spróbować słodkiego syropu z owoców? Syropy z granatu, kokosa, czy daktyli staną się zdrowszą alternatywą na dodanie odrobiny słodyczy do deserów a nawet polew mięsnych i marynat. Co więcej, choć już można zauważyć zmiany – niejeden producent zacznie stosować słodzik zamiast cukru i oferować będzie produkty słodzone np. stewią. Niektórzy zaś zmniejszą ilości cukru, który wkładają do swoich produktów.
O tym, czym zastąpić cukier przeczytasz również TU
Trendy żywieniowe 2020: nowe rodzaje mąki
Mąka migdałowa, czy kokosowa – te nie są już dużym zaskoczeniem dla konsumentów. A co z mąką bananową? Alternatywne mąki z różnorodnych owoców i warzyw będą coraz częściej pojawiać się w przepisach, ale będzie można znaleźć je także w już gotowych produktach takich jak tortilla, pączki, czy innych daniach, do produkcji których można użyć tego składnika.
Trendy żywieniowe 2020: jeszcze mniej mięsa
Bez względu na to, czy będzie to bezmięsny burger, czy wegańska kiełbasa, rok 2020 będzie rokiem roślinnych alternatyw mięsnych. Chociaż od kilku lat jest to dosyć mocny trend - w zbliżającym się roku będzie odgrywać jeszcze większą rolę, a producenci zaczną oferować szerszą gamę bezmięsnych zamienników. Według raportu agencji IQS już teraz 43 procent Polaków deklaruje, że nie je w ogóle lub stara się ograniczać jedzenie mięsa.
Fleksitarianizm - czyli dieta polegająca na spożywaniu ograniczonej liczby posiłków mięsnych stanie się bardziej popularna.
Szukasz pomysłu na dania wegetariańskie? Kliknij TUTAJ
Trendy żywieniowe 2020: przemyślane przekąski
Zamiast mało wartościowych przekąsek konsumenci bardziej zainteresują się świadomym odżywianiem. W rezultacie można spodziewać się wzrostu oferty snacków w dziale produktów świeżych i mlecznych.
Zamiast kupować pączki, batoniki, czy fast foody - więcej osób zainteresuje się alternatywnymi przekąskami bez dodatku konserwantów lub zacznie samodzielnie przygotowywać posiłki. Już teraz naukowcy wykazali, że pracownicy, którzy regularnie jedli zdrowe posiłki, osiągali o 25 proc.większą wydajność w pracy. Jest to zatem także sygnał dla pracodawców, którzy oferują swoim pracownikom przekąski w ramach benefitów firmowych.
Zdrowe przekąski? To proste. Zobacz przepisy naszych Czytelników: KLIK
Trendy żywieniowe 2020: świadome wybory
2020 to także kolejny rok, w którym zwiększy się świadomość konsumentów.
- Polacy zaczynają zwracać uwagę nie tylko na smak, ale także na wysoką jakość składników, jak i recepturę - tłumaczy Ewa Polińska reprezentująca MSM Mońki. - Zauważyć można pojawienie się nowych grup odbiorców, którzy poszukują w polskich marketach produktów najwyższej jakości, wyprodukowanych z poszanowaniem dla tradycyjnych metod. To nie tylko działanie wspierające lokalne firmy, które stawiają na tradycję. W przypadku wyboru sprawdzonych produktów będziemy mieć pewność, że przez dłuższy czas zachowają swoje składniki odżywcze - dodaje ekspert.
Trendy żywieniowe 2020: zero waste
Na całym świecie co roku wyrzuca się około 1,3 miliarda ton żywności jadalnej i jak podają prognozy, liczba ta do 2025 wzrośnie do poziomu 2,2 miliarda. A jak sytuacja wygląda w Polsce? Przeciętnie w ciągu roku każdy z nas marnuje około 235 kg jedzenia. Dlatego ograniczenie marnotrawienia żywności w 2020 roku będzie priorytetem dla rządów, organizacji pozarządowych, jak i pojedynczych konsumentów. Co istotne 44 proc. marnowanych produktów stanowią owoce i warzywa, które wyrzucane są często ze względu na swój „niedoskonały” wygląd (nieregularny kształt, kolor itp.). W 2020 r. prawdopodobnie na półkach zobaczymy wzrost liczby produktów, które nie wyglądają jak wyretuszowane przez dobry program komputerowy.
Zobacz też: Słyszałeś o zero waste? Oto 5 łatwych sposobów, aby mniej marnować w kuchni
Zobacz też: Czym zastąpić cukier? Ksylitol, stewia, erytrytol czy tagatoza?
Zobacz też: Kuchnia początków XX wieku. Co jadali nasi pradziadowie?
Zobacz też: Aleksandra Zaprutko-Janicka: Jedni jedli tylko kaszę i ziemniaki, inni kawior i cytrusy
Zobacz też: Kulinarny Kraków kontra reszta świata
Zobacz też: Magdalena i Stanisław Romkowie: Bez glutenu da się żyć, chociaż tęsknimy za obwarzankiem
Zobacz też: Eryk Wałkowicz: Dieta wegańska to królestwo warzyw i owoców
Zobacz też: Ile domów we Włoszech, tyle różnych wersji makaronu
Zobacz też: Agnieszka Delkowska: Ukisić można wszystko, co nam przyjdzie do głowy
Zobacz też: Maria Brzegowy i Katarzyna Cybulska: Drugie śniadanie to nie tylko kanapka z serem
Zobacz też: Seweryn Gałysz: Jadłem czipsy z koników polnych i żaby na patyku
Zobacz koniecznie: Jak zrobić kotleta schabowego idealnego? Przeczytaj porady szefów kuchni!
Lubisz kapustę? Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z kapustą naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Zobacz TOP 12 pysznych i prostych dań z makaronem naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz też: Pomysł na obiad: kotleciki z kurczakiem, cukinią i papryką
Znudziło Ci się mięso? Zobacz: TOP 8 dań wegetariańskich, które polubisz
Zobacz też: Dania rozgrzewające: śniadania, zupy, dania główne i napoje
Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z jajkami w roli głównej
Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem
Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
