Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Sałatka z białej kapusty na zimę Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Sałatka z białej kapusty na zimę.
Sałatka z białej kapusty na zimę. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Przepis na sałatkę z białej kapusty na zimę do słoików.

Sałatka z białej kapusty to jeden z tych przetworów, który robimy co roku. Jest wyśmienita – przekonują Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.

Składniki

  • 2,5 kg białej kapusty
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 80 dag cebuli
  • 1 kg marchwi


Składniki na zalewę

  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki gorczycy
  • 5 ziaren ziela angielskiego


Wykonanie

Kapustę, paprykę i cebulę zszatkować oddzielnie i lekko posolić. Zostawić ma 4-6 godzin. Marchewkę zetrzeć na grubym tarle.
Kiedy warzywa zmiękną, odcisnąć lekko z soku, Warzywa wymieszać i dodać marchew. Wszystkie składniki na zalewę zagotować i dodać do sałatki.
Sałatkę przełożyć do słoików. Pasteryzować około 30 minut.

Zobacz też:Sałatka z czerwonej kapusty na zimę Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też:Sałatka z dyni Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też:Żeberka wieprzowe ze świeżą kapustą Koła Gospodyń Wiejskich w Ropie

Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników

Zobacz też: Pomysł na obiad: kotleciki z kurczakiem, cukinią i papryką

Znudziło Ci się mięso? Zobacz: TOP 8 dań wegetariańskich, które polubisz

Zobacz też: Dania rozgrzewające: śniadania, zupy, dania główne i napoje

Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z jajkami w roli głównej

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem

Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Zobacz koniecznie: Podhalańskie przysmaki. Pieczona baranina według Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Regionalne przysmaki: moskole z niebanalnym masłem

Zobacz też: Proziaki, czyli pyszne bułeczki na sodzie

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kycioki z Niedźwiedzia

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: starosądecka bryjka

Zobacz też:Kotlety z jajek Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kołacz z serem i kruszonką

Zobacz też:Placki z blachy po zobielsku

Zobacz też:Regionalne przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej

Zobacz też:Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku

Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz

Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:

TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko

Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska