Sałatka z białej kapusty to jeden z tych przetworów, który robimy co roku. Jest wyśmienita – przekonują Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
Składniki
- 2,5 kg białej kapusty
- 1 kg czerwonej papryki
- 80 dag cebuli
- 1 kg marchwi
Składniki na zalewę
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki gorczycy
- 5 ziaren ziela angielskiego
Wykonanie
Kapustę, paprykę i cebulę zszatkować oddzielnie i lekko posolić. Zostawić ma 4-6 godzin. Marchewkę zetrzeć na grubym tarle.
Kiedy warzywa zmiękną, odcisnąć lekko z soku, Warzywa wymieszać i dodać marchew. Wszystkie składniki na zalewę zagotować i dodać do sałatki.
Sałatkę przełożyć do słoików. Pasteryzować około 30 minut.
Zobacz też:Sałatka z czerwonej kapusty na zimę Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Sałatka z dyni Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Żeberka wieprzowe ze świeżą kapustą Koła Gospodyń Wiejskich w Ropie
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz też: Pomysł na obiad: kotleciki z kurczakiem, cukinią i papryką
Znudziło Ci się mięso? Zobacz: TOP 8 dań wegetariańskich, które polubisz
Zobacz też: Dania rozgrzewające: śniadania, zupy, dania główne i napoje
Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z jajkami w roli głównej
Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem
Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników
Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!
Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz koniecznie: Podhalańskie przysmaki. Pieczona baranina według Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też: Regionalne przysmaki: moskole z niebanalnym masłem
Zobacz też: Proziaki, czyli pyszne bułeczki na sodzie
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kycioki z Niedźwiedzia
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: starosądecka bryjka
Zobacz też:Kotlety z jajek Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kołacz z serem i kruszonką
Zobacz też:Placki z blachy po zobielsku
Zobacz też:Regionalne przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej
Zobacz też:Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku
Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

Wideo