Akcja Małopolskiego Ambasadora Smaku „Pogotowie kulinarne”. Jak już informowaliśmy, w Krakowie ruszyła akcja małopolskich kucharzy „Pogotowie kulinarne”. Jeżeli nie wiecie, co zrobić z zapasami jedzenia, jak nie marnować żywności w czasach epidemii koronawirusa – można zadzwonić pod numer telefonu 782 340 531 i uzyskać bezpłatnie porady profesjonalnych szefów kuchni.
![Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa: co można przygotować z ryżu? Rodzaje ryżu, co warto wiedzieć o ryżu [PORADNIK]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c1/2d/5e7c7e0b029ce_o,size,380x238,q,71,h,a8bc2d.jpg)
My poprosiliśmy Aleksandra Zachutę pomysłodawcę „Pogotowia kulinarnego” o kilka porad na temat ryżu.

Dlaczego ludzie, w czasie epidemii koronawirusa wykupują ryż?
Jest kilka wytłumaczeń. Po pierwsze, można go długo przechowywać. Po drugie - jest tani. Po trzecie - wszystkim się wydaje, że łatwo się go przygotowuje.
A trudno?
Zacznijmy od tego, że wielbiciele ryżu mogą wybierać swój ulubiony spośród tysięcy różnych rodzajów, dziś na rynku dostępne są najbardziej wyszukane i egzotyczne jego odmiany. Każdy rodzaj charakteryzuje się innymi właściwościami. I tak
ryż różni się: kształtem ziarna, smakiem i zawartością skrobi czyli amylopektyny (im więcej amylopektyny, tym ryż po ugotowaniu bardziej się klei). Ryż dzielimy również pod kątem długości ziaren i kleistości:
- Krótkoziarnisty (owalny) Dzięki dużej ilości amylopektyny po ugotowaniu ziarna sklejają się. Przyrządza się z niego sushi, risotto i paele.
- Średnioziarnisty ma ziarna długości ok. 6 mm. Skleja się bardziej niż długoziarnisty, dlatego nadaje się do przyrządzania risotto i ryżowych deserów.
- Długoziarnisty jest popularny w Polsce, charakteryzuje się wąskimi ziarnami, które mierzą ok. 7 mm. Po ugotowaniu nie skleja się - jest sypki.
Co można z niego przygotować?
W zasadzie wszystko! Począwszy od ciasta do pierogów, poprzez różnego rodzaju pieczywo, dania wytrawne oraz słodkie desery! Ryż to super food!
Ja proponuję z ryżem poeksperymentować. Dobrze jest trzymać się zaleceń, jak go gotować, zamieszczonych na opakowaniu.
A co do niego dodać?
To co lubimy! Kto z nas nie pamięta z domu czy przedszkola ryżu z truskawkami? Albo nieśmiertelnych gołąbków! (przepisy na gołąbki znajdziecie TU)
Ja proponuję ryż jaśminowy z musem bananowo-kawowym!
Wystarczy:
- kilka dojrzałych bananów, nawet takich z brązową skórką! około 300 g
- około 500 ml słodkiej śmietanki
- cukier i cukier waniliowy do smaku
- dwie duże gałki (około 100 g) lodów waniliowych lub śmietankowych,
- płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
- ugotowany ryż jaśminowy
Wszystko blendujemy na jednolitą masę i polewamy ugotowany ryż jaśminowy!
Danie to usatysfakcjonuje najbardziej wybrednego łasucha!
A co można zrobić z resztkami ugotowanego ryżu?
Jeśli pozostaną nam resztki ryżu możemy go dodać do zupy lub zblendować z ulubionym dżemem otrzymując pyszną kaszkę ryżową , w sam raz z chrupiącymi tostami na śniadanie!
O ryżu warto wiedzieć, że...
- Surowy ryż należy przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu, z dala od artykułów o mocnym zapachu.
- Podczas gotowania ryż prawie trzykrotnie zwiększa swoją objętość, poza ryżem dzikim czy brązowym.
- Ryż będzie smaczniejszy, jeśli ugotujemy go w wywarze z warzyw, bulionie lub mieszaninie wody i wina.
- Aby ryż nie wykipiał, do wody, w której się gotuje, dodajemy odrobinę masła.
- Jeśli chcesz, aby gotowany ryż pozostał śnieżnobiały, dodajmy kilka kropli soku cytrynowego do wody, w której będziesz gotował ryż.
- Ugotowany ryż możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 1-2 dni.
- Jest źródłem węglowodanów, białka, tłuszczów wielonienasyconych i błonnika
- Zawiera sporo magnezu, cynku, żelaza, manganu, miedzi, selenu.
- Obniża poziom cholesterolu i ma zbawienny wpływ na nasze serce oraz reguluje poziom cukru we krwi.
Macie pytania? Dzwońcie na „Pogotowie Kulinarne” albo napiszcie pytanie w komentarzu.
Zobacz też co zrobić z czerstwym pieczywem i do czego można wykorzystać chleb: KLIK
Zobacz też, co można zrobić z nadmiarem ugotowanego makaronu i jak zrobić domowy makaron: KLIK
Zobacz też co zrobić z ziemniakami z obiadu i do czego wykorzystać obierki: KLIK
Zobacz koniecznie!
