Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa: co można przygotować z ryżu? Rodzaje ryżu, co warto wiedzieć o ryżu [PORADNIK]

mad
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ryżu! Opowiada Aleksander Zachuta, szef kuchni.
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ryżu! Opowiada Aleksander Zachuta, szef kuchni. fot. pixabay
Siedzisz w domu? Masz za dużo ryżu? Zobacz, co przygotować z ryżu, jak długo można przechowywać ugotowany ryż i co z niego zrobić. Podpowiada Aleksander Zachuta, szef kuchni, pomysłodawca „Pogotowia Kulinarnego”, akcji Małopolskiego Ambasadora Smaku.

Akcja Małopolskiego Ambasadora Smaku „Pogotowie kulinarne”. Jak już informowaliśmy, w Krakowie ruszyła akcja małopolskich kucharzy „Pogotowie kulinarne”. Jeżeli nie wiecie, co zrobić z zapasami jedzenia, jak nie marnować żywności w czasach epidemii koronawirusa – można zadzwonić pod numer telefonu 782 340 531 i uzyskać bezpłatnie porady profesjonalnych szefów kuchni.

Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa: co można przygotować z ryżu? Rodzaje ryżu, co warto wiedzieć o ryżu  [PORADNIK]

My poprosiliśmy Aleksandra Zachutę pomysłodawcę „Pogotowia kulinarnego” o kilka porad na temat ryżu.

Aleksander Zachuta.
Aleksander Zachuta.

Dlaczego ludzie, w czasie epidemii koronawirusa wykupują ryż?
Jest kilka wytłumaczeń. Po pierwsze, można go długo przechowywać. Po drugie - jest tani. Po trzecie - wszystkim się wydaje, że łatwo się go przygotowuje.

A trudno?
Zacznijmy od tego, że wielbiciele ryżu mogą wybierać swój ulubiony spośród tysięcy różnych rodzajów, dziś na rynku dostępne są najbardziej wyszukane i egzotyczne jego odmiany. Każdy rodzaj charakteryzuje się innymi właściwościami. I tak
ryż różni się: kształtem ziarna, smakiem i zawartością skrobi czyli amylopektyny (im więcej amylopektyny, tym ryż po ugotowaniu bardziej się klei).  Ryż dzielimy również pod kątem długości ziaren i kleistości:

  • Krótkoziarnisty (owalny)  Dzięki dużej ilości amylopektyny po ugotowaniu ziarna sklejają się. Przyrządza się z niego sushi, risotto i paele.
  • Średnioziarnisty ma ziarna długości ok. 6 mm. Skleja się bardziej niż długoziarnisty, dlatego nadaje się do przyrządzania risotto i ryżowych deserów.
  • Długoziarnisty jest popularny w Polsce, charakteryzuje się wąskimi ziarnami, które mierzą ok. 7 mm. Po ugotowaniu nie skleja się - jest sypki.

Co można z niego przygotować?
W zasadzie wszystko! Począwszy od ciasta do pierogów, poprzez różnego rodzaju pieczywo, dania wytrawne oraz słodkie desery! Ryż to super food!
Ja proponuję z ryżem poeksperymentować. Dobrze jest trzymać się zaleceń, jak go gotować, zamieszczonych na opakowaniu.

A co do niego dodać?
To co lubimy! Kto z nas nie pamięta z domu czy przedszkola ryżu z truskawkami? Albo nieśmiertelnych gołąbków! (przepisy na gołąbki znajdziecie TU)
Ja proponuję ryż jaśminowy z musem bananowo-kawowym!
Wystarczy:

  • kilka dojrzałych bananów, nawet takich z brązową skórką! około 300 g
  • około 500 ml słodkiej śmietanki
  • cukier i cukier waniliowy do smaku
  • dwie duże gałki (około 100 g) lodów waniliowych lub śmietankowych,
  • płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • ugotowany ryż jaśminowy

Wszystko blendujemy na jednolitą masę i polewamy ugotowany ryż jaśminowy!
Danie to usatysfakcjonuje najbardziej wybrednego łasucha!

A co można zrobić z resztkami ugotowanego ryżu?
Jeśli pozostaną nam resztki ryżu możemy go dodać do zupy lub zblendować z ulubionym dżemem otrzymując pyszną kaszkę ryżową , w sam raz z chrupiącymi tostami na śniadanie!

O ryżu warto wiedzieć, że...

  • Surowy ryż należy przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu, z dala od artykułów o mocnym zapachu.
  • Podczas gotowania ryż prawie trzykrotnie zwiększa swoją objętość, poza ryżem dzikim czy brązowym.
  • Ryż będzie smaczniejszy, jeśli ugotujemy go w wywarze z warzyw, bulionie lub mieszaninie wody i wina.
  • Aby ryż nie wykipiał, do wody, w której się gotuje, dodajemy odrobinę masła.
  • Jeśli chcesz, aby gotowany ryż pozostał śnieżnobiały, dodajmy kilka kropli soku cytrynowego do wody, w której będziesz gotował ryż.
  • Ugotowany ryż możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 1-2 dni.
  • Jest źródłem węglowodanów, białka, tłuszczów wielonienasyconych i błonnika
  • Zawiera sporo magnezu, cynku, żelaza, manganu, miedzi, selenu.
  • Obniża poziom cholesterolu i ma zbawienny wpływ na nasze serce oraz reguluje poziom cukru we krwi.

Macie pytania? Dzwońcie na „Pogotowie Kulinarne” albo napiszcie pytanie w komentarzu.

Zobacz też co zrobić z czerstwym pieczywem i do czego można wykorzystać chleb: KLIK

Zobacz też, co można zrobić z nadmiarem ugotowanego makaronu i jak zrobić domowy makaron: KLIK

Zobacz też co zrobić z ziemniakami z obiadu i do czego wykorzystać obierki: KLIK

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska