Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa: co można przygotować z ryżu? Rodzaje ryżu, co warto wiedzieć o ryżu [PORADNIK]

mad
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ryżu! Opowiada Aleksander Zachuta, szef kuchni. fot. pixabay
Siedzisz w domu? Masz za dużo ryżu? Zobacz, co przygotować z ryżu, jak długo można przechowywać ugotowany ryż i co z niego zrobić. Podpowiada Aleksander Zachuta, szef kuchni, pomysłodawca „Pogotowia Kulinarnego”, akcji Małopolskiego Ambasadora Smaku.

Akcja Małopolskiego Ambasadora Smaku „Pogotowie kulinarne”. Jak już informowaliśmy, w Krakowie ruszyła akcja małopolskich kucharzy „Pogotowie kulinarne”. Jeżeli nie wiecie, co zrobić z zapasami jedzenia, jak nie marnować żywności w czasach epidemii koronawirusa – można zadzwonić pod numer telefonu 782 340 531 i uzyskać bezpłatnie porady profesjonalnych szefów kuchni.

Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa: co można przygotować z ryżu? Rodzaje ryżu, co warto wiedzieć o ryżu  [PORADNIK]

My poprosiliśmy Aleksandra Zachutę pomysłodawcę „Pogotowia kulinarnego” o kilka porad na temat ryżu.

Aleksander Zachuta.
Aleksander Zachuta.

Dlaczego ludzie, w czasie epidemii koronawirusa wykupują ryż?
Jest kilka wytłumaczeń. Po pierwsze, można go długo przechowywać. Po drugie - jest tani. Po trzecie - wszystkim się wydaje, że łatwo się go przygotowuje.

A trudno?
Zacznijmy od tego, że wielbiciele ryżu mogą wybierać swój ulubiony spośród tysięcy różnych rodzajów, dziś na rynku dostępne są najbardziej wyszukane i egzotyczne jego odmiany. Każdy rodzaj charakteryzuje się innymi właściwościami. I tak
ryż różni się: kształtem ziarna, smakiem i zawartością skrobi czyli amylopektyny (im więcej amylopektyny, tym ryż po ugotowaniu bardziej się klei).  Ryż dzielimy również pod kątem długości ziaren i kleistości:

  • Krótkoziarnisty (owalny)  Dzięki dużej ilości amylopektyny po ugotowaniu ziarna sklejają się. Przyrządza się z niego sushi, risotto i paele.
  • Średnioziarnisty ma ziarna długości ok. 6 mm. Skleja się bardziej niż długoziarnisty, dlatego nadaje się do przyrządzania risotto i ryżowych deserów.
  • Długoziarnisty jest popularny w Polsce, charakteryzuje się wąskimi ziarnami, które mierzą ok. 7 mm. Po ugotowaniu nie skleja się - jest sypki.

Co można z niego przygotować?
W zasadzie wszystko! Począwszy od ciasta do pierogów, poprzez różnego rodzaju pieczywo, dania wytrawne oraz słodkie desery! Ryż to super food!
Ja proponuję z ryżem poeksperymentować. Dobrze jest trzymać się zaleceń, jak go gotować, zamieszczonych na opakowaniu.

Czytaj także

A co do niego dodać?
To co lubimy! Kto z nas nie pamięta z domu czy przedszkola ryżu z truskawkami? Albo nieśmiertelnych gołąbków! (przepisy na gołąbki znajdziecie TU)
Ja proponuję ryż jaśminowy z musem bananowo-kawowym!
Wystarczy:

  • kilka dojrzałych bananów, nawet takich z brązową skórką! około 300 g
  • około 500 ml słodkiej śmietanki
  • cukier i cukier waniliowy do smaku
  • dwie duże gałki (około 100 g) lodów waniliowych lub śmietankowych,
  • płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • ugotowany ryż jaśminowy

Wszystko blendujemy na jednolitą masę i polewamy ugotowany ryż jaśminowy!
Danie to usatysfakcjonuje najbardziej wybrednego łasucha!

A co można zrobić z resztkami ugotowanego ryżu?
Jeśli pozostaną nam resztki ryżu możemy go dodać do zupy lub zblendować z ulubionym dżemem otrzymując pyszną kaszkę ryżową , w sam raz z chrupiącymi tostami na śniadanie!

O ryżu warto wiedzieć, że...

  • Surowy ryż należy przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu, z dala od artykułów o mocnym zapachu.
  • Podczas gotowania ryż prawie trzykrotnie zwiększa swoją objętość, poza ryżem dzikim czy brązowym.
  • Ryż będzie smaczniejszy, jeśli ugotujemy go w wywarze z warzyw, bulionie lub mieszaninie wody i wina.
  • Aby ryż nie wykipiał, do wody, w której się gotuje, dodajemy odrobinę masła.
  • Jeśli chcesz, aby gotowany ryż pozostał śnieżnobiały, dodajmy kilka kropli soku cytrynowego do wody, w której będziesz gotował ryż.
  • Ugotowany ryż możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 1-2 dni.
  • Jest źródłem węglowodanów, białka, tłuszczów wielonienasyconych i błonnika
  • Zawiera sporo magnezu, cynku, żelaza, manganu, miedzi, selenu.
  • Obniża poziom cholesterolu i ma zbawienny wpływ na nasze serce oraz reguluje poziom cukru we krwi.

Macie pytania? Dzwońcie na „Pogotowie Kulinarne” albo napiszcie pytanie w komentarzu.

Zobacz też co zrobić z czerstwym pieczywem i do czego można wykorzystać chleb: KLIK

Zobacz też, co można zrobić z nadmiarem ugotowanego makaronu i jak zrobić domowy makaron: KLIK

Zobacz też co zrobić z ziemniakami z obiadu i do czego wykorzystać obierki: KLIK

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

FLESZ: Ulice puste, parki pełne. Polacy jednak nie siedzą w domach

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3